Eksperymentowanie ze smakami muzyki może przynieść oszałamiające efekty, a przekonamy się o tym już 7 lutego o godzinie 17:00 podczas rodzinnego koncertu „Blender – muzyczna sztuka mieszania”. Zapraszamy na kanały w serwisie Facebook i na nowy YouTube EduFilharmonia Szczecin.
Łączenie smaków w kuchni jest jak łączenie ze sobą różnych utworów i dźwięków w muzyce, co postanowiliśmy udowodnić i wyjaśnić podczas rodzinnego koncertu. Pięć smaków – słony, słodki, kwaśny, gorzki i umami – porównaliśmy do utworów znanych kompozytorów – Mozarta, Griega, Strawińskiego i Ravela. Następnie te podstawowe smaki zostały zagrane przez orkiestrę. Kwaśny ze słonym, umami z gorzkim, kwaśny ze słodkim... Co z tego wyszło? Nasi prowadzący – Agata Kolasińska i Paweł Loroch – którzy na kulinariach i muzyce znają się jak mało kto udowodnią, że same muzyczne pyszności!
Lutowy koncert rodzinny będzie pełen symfonicznych klasyków, które, dzięki kompozytorowi Mateuszowi Czarnowskiemu, po raz pierwszy usłyszymy w zmiksowanej odsłonie. Przedziwne brzmią, ale wierzcie nam – smakują wybornie! Każdy smak-utwór został dodatkowo oznaczony odpowiednim kolorowym światłem, by jeszcze łatwiej można było zidentyfikować smak i zadziałać na wyobraźnię naszych młodszych i starszych melomanów.
Poszukiwanie, eksperymentowanie ze smakami – zarówno w kuchni, jak i w muzyce – ma wielki sens i może przynieść oszałamiające efekty! Przekonamy się o tym już
w niedzielę 7 lutego o godzinie 17:00 podczas rodzinnego koncertu „Blender – muzyczna sztuka mieszania”. Zapraszamy na kanały w serwisie
Facebook i na nowy
YouTube EduFilharmonia Szczecin.